Terug naar zoekresultaten

10e Jaarcongres Praktijkondersteuning

10e Jaarcongres Praktijkondersteuning

Donderdag 29 oktober 2015 - Jaarbeurs Utrecht

Sector:
Medisch
Specialisatie:
Huisartsgeneeskunde
Locatie:
Utrecht, Utrecht
Datum:
29-10-2015
29 oktober 2015 | Editie 10 gaat over: positieve gezondheid, seks, diabetes, astma, copd, voeding, mindfulness en dementie.

 

Inschrijven via de site is niet meer mogelijk. Het is wel mogelijk om donderdag ter plaatse in te schrijven. Als u zich nog wilt aanmelden voor de ontbijtsessie, verzoeken wij u een mail te sturen naar congressen@bsl.nl. Het congres vindt plaats in Supernova, in het hallencomplex van de Jaarbeurs, op de 1e etage.

 

Jaarcongres Praktijkondersteuning

Alweer de 10e editie van het Jaarcongres Praktijkondersteuning, hét podium voor inspiratie, herkenning, ontmoeting en kennisverrijking. 
Na een zwartboek met hoe het niet moet in de huisartsenpraktijk van vandaag, biedt deze energie-gevende dag een mogelijkheid om jouw juiste koers te bepalen. Dit jaarlijkse congres, beoordeeld met ruim een 8 door eerdere deelnemers, is er om te ervaren dat ons vak goed is en ertoe doet. En laten we tegelijkertijd blijven leren hoe het ook leuk gaat blijven! Onze uitdaging zit in het zetten van de noodzakelijke vinken en tegelijkertijd open te staan voor de inhoud van onze werkzaamheden.

Editie 10 gaat over: positieve gezondheid, seks, diabetes, astma, copd, voeding, mindulness en dementie.

Adviescommissie

Het 10e Jaarcongres Praktijkondersteuning is inhoudelijk samengesteld door deskundigen uit de doelgroep zelf, namelijk:

 • Adrie Schaap-de Jong, praktijkondersteuner te IJmuiden
 • Arja Broere, praktijkondersteuner te Amsterdam
 • Arita Immerzeel, praktijkondersteuner te Zandvoort

Datum en locatie

Het 10e Jaarcongres Praktijkondersteuning vindt plaats op donderdag 29 oktober 2015 in de Jaarbeurs Utrecht. Deze locatie ligt op loopafstand van station Utrecht CS en is dus prima bereikbaar.

Kosten

De deelnamekosten bedragen € 135,- inclusief btw, congresmateriaal, koffie/thee, lunch en borrel. Abonnees van het Tijdschrift voor Praktijkondersteuning betalen € 115,-. Als je nog geen abonnee van het tijdschrift bent, maar besluit het nu te worden (jaarabonnement € 85,-), kom je tevens in aanmerking voor de prijs van €115,-. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor voltijd studenten, zij betalen € 55,- . Bij aanmelding dient een kopie van de collegekaart toegezonden te worden.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via de knop "inschrijven" boven (en onder) aan deze pagina. Na inschrijving voor het congres ontvangt u een bevestiging en separaat een factuur. Ongeveer 10 dagen voorafgaand aan het congres ontvangt u een routebeschrijving en verdere informatie. Registratie gebeurt op volgorde van binnenkomst. Deelnemers die niet meer geplaatst kunnen worden ontvangen bericht.

Verhinderd?

Wij accepteren alleen schriftelijke (per email) annuleringen. Bij annulering t/m 15 oktober 2015 wordt € 50,- administratiekosten in rekening gebracht. Na 15 oktober 2015 kunnen wij geen restitutie verlenen. Vervanging van deelnemers is altijd mogelijk.

Informatiemarkt

Wilt u uw doelgroep bereiken door middel van een stand op de informatiemarkt? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Bohn Stafleu van Loghum
Cursussen & Congressen
030 - 638 36 38
congressen@bsl.nl
www.bsl.nl/cuco

Aanbevolen

  Tijdschrift voor Praktijkondersteuning
Jaarabonnement voor particulieren
Prijs: € 85,- per jaar
     
  NHG-standaarden voor de praktijkassistente 2014
S.G. van Gunst en V.G. Pigmans
ISBN 9789036804844
Prijs: € 51,99

 

 

Het 10e Jaarcongres Praktijkondersteuning wordt mede mogelijk gemaakt door:

- Chiesi
- Kenniscentrum Suiker & Voeding
- NHG
- Unilever Nederland

 

 

 

Doelgroep

Het 10e Jaarcongres praktijkondersteuning is bestemd voor:

 • Praktijkondersteuners
 • Praktijkverpleegkundigen
 • Verpleegkundig specialisten, werkzaam in de huisartspraktijk
   

Adviescommissie

 • Adrie Schaap-de Jong, praktijkondersteuner te IJmuiden
 • Arja Broere, praktijkondersteuner te Amsterdam
 • Arita Immerzeel, praktijkondersteuner te Zandvoort

Sprekers

 • Annet den Boer, Diabetes Challenger
 • Michel Boerrigter, (diabetes)podotherapeut Voetencentrum Wender
 • Sopa Bouman, Compassion for Care
 • Anja Daniëls, Diëtistenpraktijk Vitasens
 • André Feenstra, Diabetes Challenger
 • Maartje Goedhart, huisarts, Amsterdam
 • Dr. Machteld Huber, senior onderzoeker Voedingskwaliteit & Gezondheid, Louis Bolk instituut
 • Regien Kievits, kaderhuisarts Astma/COPD, Vught
 • Mila de Koning, Centrum voor Mindfulness, Amsterdam
 • Adrie Schaap, praktijkondersteuner, IJmuiden en Arita Immerzeel, praktijkondersteuner, Zandvoort
 • Marjolein Thijssen, verpleegkundige en ergotherapeut, Nijmegen

 

Programma Ontbijtsessie 10e Jaarcongres Praktijkondersteuning

08.30 - 09.30 uur  “Inhaleren doe je zo!”
Hoe een effectieve inhalatie-instructie te geven aan Astma en
COPD patiënten
Johan Rodenburg en Jos Brouwers, beiden werkzaam als Health Care Consultant Respiratoir voor Medclass, het nascholingsinstituut van Boehringer Ingelheim
Een interactieve sessie, waarbij met behulp van didactische oefeningen en presentaties een verbinding wordt gemaakt om te komen tot eenduidig inhaleren. De LAN Inhalatieprotocollen en de website www.inhalatorgebruik.nl zijn een onderdeel van de presentatie.

Bestemd voor: praktijkondersteuners die deelnemen aan het 10e Jaarcongres Praktijkondersteuning.

Dit ontbijtsymposium wordt gesponsord door Boehringer Ingelheim.

Programma 10e Jaarcongres Praktijkondersteuning

09.00uur   Ontvangst en registratie
09.45uur   Opening en inleiding
Arja Broere, Arita Immerzeel en Adrie Schaap
10.15uur   Wat is positieve gezondheid?
Dr. Machteld Huber, senior onderzoeker Voedingskwaliteit & Gezondheid, Louis Bolk instituut
Dr. Machteld Huber, arts, onderzoeker en ervaringsdeskundige met ziekte ontwikkelde een nieuw dynamisch begrip van gezondheid, dat zij verder uitwerkte tot de brede invulling die juist patiënten herkennen.
11.00uur   Pauze
11.30uur   Sessieronde 1
12.30uur   Lunch
13.30uur   Sessieronde 2
14.30uur   Pauze
15.00uur   Sessieronde 3
16.00uur  

"Het regent zonnestralen!". Van patiënt tot challenger! Niet langer “dokter, wat gaat u er aan doen?”, maar juist “dokter wat kan ik er zelf voor doen?”
André Feenstra en Annet den Boer, beiden Diabetes Challenger
Twee ambassadeurs van de Bas van de Goor Foundation vertellen hoe hun leven een tweede kans heeft gekregen door afvallen en trainen voor de Iceland Diabetes Challenge 2014 en hoe dit hun leven weer aangenaam en aantrekkelijk heeft gemaakt, waarbij ze zich, nu één jaar na dato, weer jaren jonger voelen en veel beter in hun vel zitten dan voor hun diabetesdiagnose.

André en Annet organiseren onder de naam Oberhof Challenge ook een 5 daagse langlaufevenement. Deze Challenge is eveneens een fundraiser voor de Bas van de Goor Foundation. Heeft u zin om met deze challenge mee te doen of wilt u via één van de deelnemers de BvdGF sponsoren? Klik dan hier voor meer informatie.

16.45uur   Einde en borrel


Parallelsessies

1. Let's talk about seks! - Maartje Goedhart, huisarts, Amsterdam 
Ziek ben je niet alleen in de spreekkamer. Chronische ziekten hebben vaak hun invloed op het leven van de patiënt, zeker ook het leven in bed. Maar professioneel praten over seks, hoe dat je dat? En welke eenvoudige handvatten zijn er om seksuele problemen op te lossen? De nieuwe NHG Standaard Seksuele stoornissen is een goede reden om dit thema weer eens op te pakken.

2. Lekker aan het werk! Mindfulness voor praktijkondersteuners Mila de Koning, Centrum voor Mindfulness, Amsterdam 
In de praktijk heb je dag in dag uit te maken met mensen die ongemak ervaren en snel geholpen willen worden. Mensen die informatie willen. Of met spoedgevallen. En als je werkt, ervaar je druk. Soms is dat gezonde stress om de klus te klaren. Soms is het gewoon veel of te veel en wordt werken onplezierig en een kwestie van stug doorgaan. 
Wibo Koole, directeur van het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam en auteur van de bestseller Mindful Werken. In 8 stappen je werkdruk de baas laat je in deze sessie kennismaken met mindfulness. Hoe je door aandachtig te schakelen tussen actie en rust meer ontspannen in je werk kunt staan en veerkrachtiger wordt. En dat merk je: meer overzicht, meer werkplezier en effectievere samenwerking. Hij laat je mindfulness ervaren en vertelt over de achtergronden ervan en de toepassing in je werk als praktijkondersteuner.

3. Tussen de meters het bos weer zien Adrie Schaap, praktijkondersteuner, IJmuiden
Wat moeten wij weten over de bloedsuikermeter? En wàt kost het ons? Hoe geven wij het beste advies, waar in de eerste plaats de patiënt maar ook wij bij gebaat zijn. Laat jezelf meenemen naar het bos der glucosemeters en ontdek dat meten...weten is! Kom naar deze verfrissende sessie en laat je verrassen.

4. NHG-standaarden Astma en COPD 2015: vernieuwde richtlijnen voor de juiste diagnostiek en monitoring Regien Kievits, kaderhuisarts Astma/COPD, Vught
Astma en COPD zijn beiden obstructieve longziekten, maar wanneer is er precies sprake van obstructie? In de standaarden worden hiervoor nieuwe afkappunten genoemd, die tot verbeterde diagnosestelling leiden. Bovendien geven de standaarden aan hoe vaak een patiënt teruggezien moet worden: de ziektelast van de patiënt is hierin leidend en niet de spirometrie. Heeft spirometrie dan nog wel een plaats?

5. Van Simm’s classificatie naar zorgprofiel Michel Boerrigter, (diabetes)podotherapeut Voetencentrum Wender
De implementatie van de Simm’s classificatie binnen de voetzorg was nog niet volledig afgerond, waarna dit wijzigt in de nieuwe zorgprofielen. In zijn lezing zal Michel Boerrigter de achtergrond van deze wijziging uitleggen en inhoudelijk ingaan op deze zorgprofielen.

6. EDOMAH: Ergotherapie bij Ouderen met Dementie en hun Mantelzorgers Aan Huis Marjolein Thijssen, verpleegkundige en ergotherapeut, Nijmegen
Samenwerken met partners in dementiezorg is belangrijk. Tegelijk leert de literatuur en ervaringen ons dat dat niet altijd gemakkelijk is. Als jij daar vragen of twijfels over hebt, is deze sessie iets voor jou. Op basis van praktijkervaringen, ondersteund met literatuur, wordt uiteengezet wat belangrijke succesfactoren en valkuilen zijn in het zoeken naar samenwerking met partners in dementiezorg. Dat ontdekken we door te doen, te ervaren. 
De inzichten uit de sessie geven je handvatten om morgen je eigen praktijk te veranderen.

7. NDF Voedingsrichtlijn diabetes, herzien 2015 Anja Daniëls, Diëtistenpraktijk Vitasens
De NDF Voedingsrichtlijn diabetes is het handboek voor diabeteshulpverleners bij het geven van op (evidence based gebaseerde praktische) voedings- en dieetadviezen aan mensen met diabetes type 1 en 2 en mensen met hoog risico op diabetes type 2. Tijdens deze sessie wordt, aan de hand van casuïstiek, ingegaan op de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe versie van deze richtlijn. 

8. Compassie in de praktijk Sopa Bouman, Compassion for Care 
De opbouw van de sessie bestaat uit een persoonlijk verhaal over eigen drijfveren en werken met meerdere perspectieven. Daarna wordt op interactieve wijze ingegaan op de (oorspronkelijke) drijfveren van de sessiedeelnemers om in de zorg te werken. Zijn deze drijfveren er nog steeds en wat is er nodig om weer met energie en passie je werk te kunnen doen? Compassie is bij iedereen aanwezig, alleen soms is dit sluimerend op de achtergrond aanwezig. Deze sessue gaat over het wakker maken van een compassievolle houding naar jezelf, je patiënt en je collega's. Dit gebeurt o.a. aan de hand van een korte uitleg over compassievol werken en een Over de Streep-sessie. 
 

 

 

Accreditatie

Accreditatie voor in toegekend door:

 • NVvPO: congres 5 punten; ontbijtsessie 1 punt
 • Verpleegkundig Specialisten Register: 5 punten voor scholing verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen, scholing verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen, scholing verpleegkundig specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningen.
 • Kwaliteitsregister V&V / Register Zorgprofessionals: 5 punten voor scholing Praktijkondersteuners huisartsen somatiek en scholing Praktijkverpleekgunde.