Terug naar zoekresultaten

Regionale nascholing: Atraumatic Restorative Treatment (ART)

Regionale nascholing: Atraumatic Restorative Treatment (ART)

De ART-methode verbetert de mondzorg voor velen

Sector:
Medisch
Specialisatie:
Overige Medisch
Locatie:
8 verschillende locaties, Heel Nederland
Datum:
12-6-2019

Regionale nascholing: Atraumatic Restorative Treatment

 
Op het onlangs gehouden congres van de Wereld Tandartsen Organisatie (FDI) werd door internationale sprekers de ART-methode aangeprezen om wereldwijd intra- en extramurale zorg te verlenen.
 
Jo Frencken - tandarts, onderzoeker en uitvinder van deze methode - vertelt: "Een 92-jarige vrouw werd door mij met de ART-methode aan haar incisieven behandeld en riep verrukt dat ze het jammer vond dat ze deze behandeling niet eerder had gekregen. Een jong gezin reed 70km om een caviteit bij hun 5-jarig kind d.m.v. de ART-methode door mij te laten behandelen omdat de eigen tandarts het niet deed. Ze zouden de ouders van de kinderen op het schoolterrein vertellen over de prettige behandeling. Een vrouw van middelbare leeftijd reed 2 uur om de caviteiten d.m.v. de ART-methode te laten restaureren omdat haar tandarts alleen de traditionele wijze wilde gebruiken en zei niet geschoold te zijn in het uitvoeren van de ART-methode."

 
Theorie en praktijk

Redenen genoeg om door middel van regionale nascholingen tandartsen door heel Nederland de gelegenheid te geven meer kennis te vergaren over deze methode en de aanpak daadwerkelijk te oefenen. De cursus bestaat daarom uit twee delen, waar het ene deel zich focust op de theorie met de volgende onderwerpen:
  • Hedendaagse cariologische principen van restauratief behandelingen
  • Restauratief glasionomeer als mogelijke amalgaam vervangen
  • ART-verzegeling, indicatie en applicatie
  • ART-restauratie, indicatie en applicatie
Het tweede, praktische deel, bestaat uit het leren omgaan de ART-instrumenten, het glasionomeer en het vervaardigen van een ART-verzegeling en ART-restauratie.
 

OVER JO FRENCKEN

Jo Frencken is nadat hij promoveerde aan de Universiteit van Nijmegen 13 jaar werkzaam geweest als praktiserend tandarts, onderzoeker, universitair docent en beleidsmaker in drie Afrikaanse landen tussen 1977 en 1997. De Academie voor Internationale Tandheelkunde gaf hem in 1998-1999 de titel ‘International Tandarts-van-het-Jaar’ voor zijn internationale leiderschap in het tandheelkundige professie. Later heeft hij nog drie prestigieuze internationale prijzen ontvangen.

Drie jaar werkte hij als epidemioloog/onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Preventieve Gezondheidszorg (TNO). Zijn interesse richtte zich steeds meer op weefsebelsparende tandheelkunde, preventie en minimale interventietechnieken, met name de Atraumatic Restorative Treatment aanpak voor het behandelen van tandcariës, en cariës epidemiologie. Een methode die juist in Afrikaanse landen, waar gebrek was aan schoon water en andere goede voorzieningen bij mobiel gebruik, een uitkomst bleek te zijn. Wereldwijd zijn met deze methode miljoenen gaatjes gevuld. Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in Westerse landen voor kinderen, ouderen en angstige patiënten.1

 

DOELGROEP

Tandartsen (i.o.) en mondhygiënisten (i.o.)

 

DATA & LOCATIES 

De cursus duurt van 14.00 tot 21.00 uur en vindt plaats op de volgende data:

Datum

Locatie

Woensdag 15 mei 2019

Amersfoort
Mercure Amersfoort Centre

Woensdag 22 mei 2019

Roermond
Theaterhotel De Oranjerie

Donderdag 23 mei 2019

Breda
Apollo Hotel Breda City Centre

Dinsdag 28 mei 2019

Nijmegen
Fletcher Park Hotel

Woensdag 5 juni 2019

Amsterdam
Hotel Casa

Donderdag 6 juni 2019

Rotterdam
Worldhotel Wings

Dinsdag 11 juni 2019

Groningen
BW Groningen Plaza

Woensdag 12 juni 2019

Zwolle
Lumen

 

ACCREDITATIE

Accreditatie wordt aangevraagd bij KRT.

 

KOSTEN

De kosten voor deelname aan de regionale nascholing bedragen € 335,- per persoon (incl. BTW).

Dit bedrag is inclusief het boek (dat tevens dient als cursusmateriaal) The art and science of minimal invasive dentistry and atraumatic restorative treatment van Jo Frencken (t.w.v. 85 euro) en catering.

 

INSCHRIJVING

U kunt zich hier of via de paarse inschrijfknop aanmelden. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging. Ongeveer 10 dagen voorafgaand aan de bijeenkomst sturen wij u verdere praktische informatie toe.


VERHINDERD?

Alleen annuleringen per e-mail worden geaccepteerd. Bij annulering tot 2 weken voor de cursusdatum wordt € 50,- per persoon aan administratiekosten in rekening gebracht. Daarna kunnen wij geen restitutie verlenen. Uiteraard kan wel iemand anders voor u in de plaats deelnemen.


CONTACT

Springer Healthcare
T: 030 638 36 38
E: nascholing@springer.com 
www.mednet.nl

 

Deze nascholingen worden mede mogelijk gemaakt door GC Dental:

 

1 http://www.eengezondemond.com/inspirators/

 

DOELGROEP

Deze regionale nascholing is samengesteld voor tandartsen (i.o.) en mondhygiënisten (i.o.).

OVER JO FRENCKEN

Jo Frencken is nadat hij promoveerde aan de Universiteit van Nijmegen 13 jaar werkzaam geweest als praktiserend tandarts, onderzoeker, universitair docent en beleidsmaker in drie Afrikaanse landen tussen 1977 en 1997. De Academie voor Internationale Tandheelkunde gaf hem in 1998-1999 de titel ‘International Tandarts-van-het-Jaar’ voor zijn internationale leiderschap in het tandheelkundige professie. Later heeft hij nog drie prestigieuze internationale prijzen ontvangen.

Drie jaar werkte hij als epidemioloog/onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Preventieve Gezondheidszorg (TNO). Zijn interesse richtte zich steeds meer op weefsebelsparende tandheelkunde, preventie en minimale interventietechnieken, met name de Atraumatic Restorative Treatment aanpak voor het behandelen van tandcariës, en cariës epidemiologie.1 Een methode die juist in Afrikaanse landen, waar gebrek was aan schoon water en andere goede voorzieningen bij mobiel gebruik, een uitkomst bleek te zijn. Wereldwijd zijn met deze methode miljoenen gaatjes gevuld. Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in Westerse landen voor kinderen, ouderen en angstige patiënten.

Lees hier meer in een interview met Jo Frencken uit het NRC.

 

Hij is tevens auteur van het boek:

The Art And Science Of Minimal Intervention Dentistry And Atraumatic Restorative Treatment.

Dit boek dient tijdens de nascholing als cursusmateriaal en is in de prijs inbegrepen.

Beschrijving: "The creator of Atraumatic Restorative Treatment (ART) has written the definitive guide to the science and practicality of both ART and its emerging sister philosophy Minimal Intervention Dentistry (MID) which together will form the future of managing dental caries."

PROGRAMMA

14.00 uur Ontvangst

14.30 uur Start cursus (deel 1: theorie)

16.30 uur Pauze

17.00 uur Vervolg cursus 

18.30 uur Warm eenvoudig buffet

19.00 uur Vervolg cursus (deel 2: praktijk)

21.00 uur Einde cursus

 

ACCREDITATIE

Accreditatie is voor 8 punten aangevraagd bij KRT.

Inschrijven